środa, 19 lipca 2017

Przepis na placki bananowe - zdrowe śniadanie

Jakby ktoś miał zapytać co zazwyczaj jesz na śniadanie, co by to było? Mnie to pytanie nie sprawiłoby żadnego kłopotu. Praktycznie codziennie jem to samo - placki bananowe - no, chyba że akurat skończyły się banany, wtedy wymyślam opcje bez -  z innymi owocami: jabłkiem, truskawami czy nawet zdarzyło mi się zrobić placki z twarogu. Czasem zabraknie w domu jajek wtedy po prostu jem owsiankę z bananem. Zawsze jednak korzystam tych trzech produktów - banan, jajko i płatki owsiane, bo z tego są moje magiczne placki.

Przepis kiedyś podała mi koleżanka, a ja go udoskonaliłam tak, że w końcu doszłam do perfekcji i zawsze wychodzą mi pyszne i pyszyste. Czyli takie moje kulinarne from zero to hero, bo za pierwszym razem wyszła mi owsiana jajecznica z bananem (i nie było to takie złe).

Zapewne ktoś na samą myśl o tym, że jem codziennie to samo się skrzywi, bo jak można jeść codziennie to samo?! Ale placki to tylko podstawa... Zamiast Was przekonywać, że wcale nudno nie jest - pokażę Wam zdjęcia moich śniadań:










I jak się podoba? Uwielbiam śniadania! Przepis na placki jest banalnie prosty.

Składniki:
1 jajko
1 banan 
4 łyżki płatków owsianych 

Wszystkie składniki blendujemy i masa na placki gotowa. Smażymy na nieprzywieralnej patelni bez oleju, jeśli nie mamy takiej patelni możemy piec na oleju kokosowym. 

Udoskonalenie przepisu:
Powyższy przepis to baza. Zawsze wychodzi niezależnie od tego czy nasz banan jest mały czy duży. Do masy możemy dodać cynamon (u mnie najczęściej), czasem dodaję kakao, można dodać bakalie, można dodać łuskę babki jajowatej, otręby owsiane. 
Co więcej czasem nie mam płatków owsianych, tylko płatki jaglane - wychodzi! Dlatego niezależnie jakie masz płatki w domu, a nie znasz tego przepisu koniecznie go wypróbuj! Zawsze gdy jestem w domu rodzinnym jestem proszona o zrobienie placków bananowych "do kawy" :-) To chyba lepsze niż andruty, cukierki i kaloryczne ciasteczka.

Polecam jeść z sezonowymi owocami, z masłem orzechowym czy jogurtem. Pyszne są także same z syropem klonowym czy syropem daktylowym. Jest wiele opcji, dlatego chyba nigdy mi się nie znudzą. 

Zapraszam do wypróbowania przepisu :)  

4 komentarze:

  1. Uwielbiam! Robie je czesto, tylko moje wygladaja strasznie ubogo ahah :)

    ~ sensiblees.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńka! Masz niebo na talerzu, a misiaki mnie rozczuliły. Muszę wypróbować Twój przepis w wolnej chwili, ale to chyba przy następnym wolnym od pracy :D

    Fotografia sposobem wyrazu - blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem ile musiałbym mieć czasu, żeby robić sobie takie fajne śniadanka. Ale może w jakiś weekend mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń

Followers / Obeserwatorzy